2022. október 14., péntek

Az adatvédelmi hatósághoz fordultam, mert a KSH nem volt hajlandó kiadni a székelyek számát a 2011-es népszámláláson

Vizsgálatot kezdeményeztem a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnál (NAIH), mert a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megtagadta, hogy kiadja közérdekű adatigénylésemre azt, hogy hány személy vallotta magát székelynek a 2011-es magyarországi népszámláláson, arra hivatkozva, hogy a székelyek nincsenek benne a Magyarországon hivatalosan is elismert 13 nemzetiségben.

A NAIH-hoz írott kérelmemben pontosítottam, hogy a KSH valójában gyűjt adatot arról, hogy ki milyen nemzetiségű, még ha ez a nemzetiség nem is tartozik bele a Magyarországon hivatalosan is elismert 13 nemzetiségbe, azaz bárki bárminek vallhatja magát, az rögzítésre kerül a népszámláláskor. 

Következik, hogy a KSH rendelkezik ezekkel a adatokkal, és a kiszolgáltatásukat indokolatlanul tagadja meg. A nemzetiségi törvény ugyan előír néhány extra jogosultságot az elismert 13 nemzetiségnek, de attól az alapvető, a saját nemzeti identitásunkhoz való jog mindannyiunkat megillet, nem csak az elismert 13 nemzetiséghez tartozókat. A világon rengeteg másfajta nemzetiség is él, és azoknak mind-mind joguk van az önazonossághoz. 




Kapcsolódó:

Egyelőre nem adja ki a székelyek hivatalos számát a KSH (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése