2022. október 13., csütörtök

Egyelőre nem adja ki a székelyek hivatalos számát a KSH

Közérdekű adatigénylésben fordultam a Központi Statisztikai Hivatalhoz (KSH), amelyben az iránt érdeklődtem, hogy a 2011-es, legutóbbi népszámláláson Magyarországon hány személy vallotta magát székely nemzetiségűnek. 

Kellemetlen meglepetésben volt részem, a KSH nem hajlandó kiadni a székelyek számát, mivel állításuk szerint az országban tizenhárom elismert nemzetiség van, és ezek között nem található meg a székely. 


Mint ismeretes, a mostani népszámlálás során is szabadon megvallható bármilyen nemzetiség, beleértve a székelyt is, azonban ha a KSH nem hajlandó kiadni a székelyek számát, mint statisztikai adatot, amivel egyébként rendelkezik, akkor sajnos továbbra sem fogjuk tudni megjeleníteni a székelyt, mint hivatalosan is létező nemzetiséget. Mindez további jogi harcot, lobbi és érdekérvényesítési küzdelmet vetít előre, kérdés, hogy miért retteg ennyire Magyarország a székely nemzetiség hivatalos megjelenítésétől?  

Kapcsolódó:

A híresztelésekkel ellentétben mindenki szabadon vallhatja magát székelynek az őszi magyarországi népszámláláson (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

A Székelyek Világszövetsége arra szólítja fel a magyarországi székelyeket, hogy vallják magukat székelynek a népszámláláson (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

1 megjegyzés:

  1. Centrális banki akadémia nem akar székelyekről hallani hivalatosan. mert azok mind cirkusz csinálnak. igy a nem cirkusz emberek nem illenek nekik be.

    VálaszTörlés