2022. október 20., csütörtök

Munkács Városi Tanácsa elítéli és a Baloga klán provokatív magánakciójának minősíti a munkácsi turul elbontását

Dupka György, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, kárpátaljai magyar író tájékoztat az alábbiakról a Facebook oldalán:

"Olekszandr Horjacskun a városi tanács titkárának a facebook-oldalán olvasható, hogy a munkácsi kistérségi képviselő testület 18 képviselője (többsége) benyújtotta tiltakozó felebezését, mivel a nép által megválasztott képviselők tudta nélkül titokban hozott döntést a munkácsi turul-szobor lebontásáról a Baloga Andrij polgármester vezette végrehajtó-bizottság."




"A Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága soronkívüli ülésen döntött a munkácsi vár területén található turul szobor lebontásáról, azért, hogy a helyére az ukrán címer kerülhessen.

Ki szeretnénk emelni, hogy Ukrajna címerének a vár területén való felállítását egyhangúlag támogatja a városi testület is. 
Ugyanakkor megjegyeznénk, hogy az Ukrajnáért vívott harcokban életüket áldozzák nem csak ukránok, hanem a világ más nemzetiségei, így a magyarok is. 

Mindent egybevetve az embereknek és nekünk, a városi tanács képviselőinek is érthetetlen a Végrehajtó Bizottság elsietett lépése a turul szobor lebontása tekintetében, annál is inkább, mert az ukrán címer sem került a helyére.

Milyen okból kifolyólag nem egy lakossági fórum összehívva ebben az ügyben?

Úgy gondoljuk, hogy a Végrehajtó Bizottságnak ez a lépése destabilizációhoz vezethet a térségben. Kárpátalja soknemzetiségű vidék, ahol az emberek békésen élnek egymás mellett nemzedékek óta. 
A közösségünknek fontosak ezek a kérdések, mert több ezer, a munkácsi kistérségi lakost érintenek. 
Ezt a kérdést tehát a lakosság által választott képviselők kell eldöntsék, és nem a Végrehajtó Bizottság.
Ugy gondoljuk, hogy az ilyen cselekmények megosztják a munkácsi képviselőtestületet és önkormányzatot is.
 Egy ilyen döntés a kárpátaljai terület stabilitásának megbontásához vezet.

Olexandr Horjacskun, a Munkácsi Városi Tanács titkára"


A Kárpátaljai Szövetség nyilatkozata a munkácsi turulszobor eltávolítása ügyében 

"A Kárpátaljai Szövetség elnöksége megdöbbenéssel értesült a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának határozatáról, amely alapján a munkácsi vár bástyáján felállított turulszobrot leszerelték és elszállították. 
A történelem megismételte önmagát, hiszen a szobor elődjét 1924-ben a csehszlovák hatóságok leszereltették, majd a szovjetek pedig beolvasztották. 
2008-ban Pákh Imre Amerikában élő üzletember anyagi támogatásának köszönhetően, a Munkácsi Városi Tanács döntése alapján került vissza a turulmadár eredeti helyére. 

Az elnökség szomorúan vette tudomásul, hogy Munkács városát olyan emberek irányítják, akik nem tisztelik a másik nemzetiség múltát, jelenét és ezáltal a jövőjét sem. Ebből kiindulva, az elnökség egyetért az UMDSZ és a KMKSZ napokban kiadott nyilatkozataival, amelyek élesen elítélik a munkácsi polgármesteri hivatal provokációra és uszításra alkalmas döntését. Ez a meggondolatlan döntés nagymértékben hozzájárulhat az etnikai alapú feszültségek gerjesztéséhez mind városi, mind pedig megyei szinten. Az elnökség hiszi és vallja, hogy a nemzeti szimbólumok örök életűek, miközben a politikusok mulandó kategóriát képeznek.

A város vezetőinek ez az átgondolatlan és időszerűtlen lépése sehova nem vezet, csupán az értelmetlen és elkerülendő gyűlölethez. Ezért is fontos szorgalmazni a megyei szervek hathatós közbenjárását, hogy a szobor újra a helyére kerüljön, mivel az emlékmű nem csak kulturális és történelmi, de művészeti értéket is képvisel. 

A Kárpátaljai Szövetség a kárpátaljai magyar közösség támogatójaként továbbra is azért fáradozik, hogy a soknemzetiségű Kárpátalján békében éljenek egymással magyarok, ukránok, szlovákok, románok, csehek és ruszinok. Mi minden velünk élő nemzetiségre értékként tekintünk, elítéljük a kulturális háborút! 

Budapest, 2022. október 18. 

A Kárpátaljai Szövetség elnöksége"

Kapcsolódó:

Felér egy hadüzenettel - Eltávolították a munkácsi várról a turulszobrot, helyébe ukrán trizub kerül (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése