2021. június 19., szombat

Székely Népi Egység akcióban - a magyarvistai helységnévtáblák magyarul is feliratozásra kerültek

Egy régebbi akció sikerét tudtam személyesen is dokumentálni, a Szatmárnémeti - Kolozsvár útvonal mentén található Magyarvista, többségében magyarok lakta település törvénytelen, csak románul feliratozott helységnévtáblái kapcsán tettem panaszt néhány éve az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, amely panaszt kedvezően bírált el az intézmény, és a települést a helységnévtáblák kétnyelvűsítésére kötelezte. 

A település vezetősége végrehajtotta a Diszkriminációellenes Tanács határozatát, a helységnévtábláit magyarul is feliratoztatta, és erről fényképeket is küldött e-mailben nekem. 

A médiajárvány-helyzet miatt, valamint a falu, az új autópálya részek átadásával kissé eldugottabb jellegéből adódóan csak most sikerült személyesen is dokumentálni a helységnévtáblák kétnyelvű feliratozását.

A helyiekkel beszédbe elegyedve kiderült, hogy sajnos az áthaladó kamionos meg egyéb forgalomban résztvevő egyének máris tönkretették az egyik, magyarul is feliratozott táblát, és a másikat is megrongálták. A polgármester áthidaló megoldásként a kamionforgalmat ellátó út menti táblákat csak románul feliratoztatta, azonban a faluba bevezető főutca elején kétnyelvű táblákat is állíttatott, amelyek szintén megfelelnek a hivatalos helységnévtábla szabványainak méret, anyag és karakterkészlet tekintetében.








Kapcsolódó:

Kis székely győzelem - magyar felirat került Magyarvista helységnévtábláira (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése