2023. május 31., szerda

Akasztottak erdeje - magyarellenes uszítás emlékművön Gyimesbükk határában

Gyimesbükk és Palánka határán, az ún. "Akasztottak erdeje" nevű erdős dombon több román vonatkozású emlékmű található, ugyanis ez volt a helyszíne annak az I. világháborús drámának, amelyben egy román nemzetiségű erdélyi, az osztrák-magyar monarchia hadseregében szolgáló tisztet, egy bizonyos Emil Rebreanut a román fronton dezertálásért és az ellenséghez való átállásért kötél által kivégeztek. 

Az eset bizonyára nem volt egyedi, viszont az utókornak azért van tudomása róla, mert történetesen a kivégzett dezertőr testvére egy elismert román író volt, Liviu Rebreanu, aki bestsellert írt a drámai történetből. 
A regény máig a román irodalom egyik felkapott terméke, kötelező középiskolai és érettségi irodalmi tanagyag Romániában.

Sajnálatos módon azonban a jelenkor nem objektív nézőpontból, hanem magyarellenes felhanggal emlékezik meg a történésekről, az Emil Rebreanu emlékére állított emlékoszlop felirata szerint nem az osztrák-magyar monarchia hadserege végezte ki a (saját népe és az osztrák-magyar monarchia hadserege közül az előbbit választó) dezertőrt az akkor hatályos hadijog alapján, hanem a magyarok, csak úgy simán.
  






A dombon található még egy szovjet emlékmű is, és egy nagyméretű márvány, a román birodalmi ábrándokat dicsőítő emlékmű, amelyen a következő feliratok állanak:
"Románia sosem lehet teljes Erdély nélkül", valamint "Románia sosem lehet hatalmas áldozat nélkül".


    








A gyimesi pünkösdi hétvége alkalmából számos Bákó megyei rendfenntartó egység is a településen tartózkodott, és ezeknek a főhadiszállása pontosan az Akasztottak erdeje nevű domb és emlékműrendszer volt. 





Kapcsolódó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése