2023. május 31., szerda

Az igazi székely zászlóval zarándokoltunk a csíksomlyói búcsúra - a székely államért és a világháború ellen

 


Talán még a tavalyinál is nagyobb érdeklődés övezte az idei csíksomlyói búcsút, a sajtó alaphangon félmillió résztvevővel számolt, ezzel pedig Európa, de akár a világ legnagyobb keresztény zarándoklatává nőtte ki magát az óriásrendezvény.

A csíksomlyói nyeregben felkapaszkodás után feleségemmel meglátogattuk a Salvator kápolnát, ahol azért imádkoztunk, hogy ne legyen világháború.

 




 

A mise igeliturgiájában Urbán Erik erdélyi ferences tartományfőnök szólt a hívekhez (felejthetőt).

A rendezvény megkoronázásaként a félmillió torokból felharsanó magyar és székely himnusz után, a régi székely himnusz akkordjai előtt felcsattant a "Vesszen Trianon" valamint a "Székelyföld nem Románia" szlogen is. 










A székely zászló körül parázs viták zajlanak, a Székely Nemzeti Tanács által reklámozott kék-arany zászló azonban inkább az autonomista ideológiához kapcsolódik azáltal, hogy a Székely Nemzeti Tanács sosem vállalta fel az önálló székely önazonosságot és az ennek folyományaként érvényesíthető önrendelkezési jogot, azaz akár az önálló székely állam eszméjét, hanem mindig is a román államon belüli ún. autonómia harcot részesítette előnyben. 

Ennek az autonómia harcnak azonban az elmúlt 30 esztendőben gyakorlatilag semmilyen kézzelfogható eredménye nincs, ezért teljes bizonyossággal állítható, hogy egy vakvágány, egy szélmalomharc, fárasztás, energialecsapolás, amibe a székelységet vezette a Székely Nemzeti Tanácsot domináló Izsák Balázs féle kompánia. 

Éppen ezért, egy régi-új szimbólumhoz nyúlunk, amit új jelentéstartalommal ruházunk fel, és így lesz a piros-fekete székely zászló a függetlenségpárti, önrendelkezéspárti, magukat székelynek valló és ezáltal a nemzetközi jog jogalanyát, a székely népet fizikailag és statisztikailag is megteremtő székelyek zászlaja. 

Kapcsolódó:

Csíksomlyói búcsú 2023 - Értékvezérelt életre buzdította a zarándokokat az ünnepi szónok (kdnp.hu)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése