2024. szeptember 3., kedd

Helységnévtábla kommandó - Székelyzsombor helységnévtábláinak magyar nyelvű (és rovásírásos) feliratozását kéri a székely kormány


A Brassó megyei Homoród község polgármesteri hivatalához fordult közérdekű bejelentésben a székely kormány. Bejelentésünkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy közigazgatásilag a községhez tartozó Székelyzsombor település több, mint 20%-a magát magyarnak vallotta a legutóbbi népszámláláson, ezért jár nekik a magyar nyelvű feliratozás a község hivatalos helységnévtábláin. 

Továbbá azt is kérem a homoródi (román) polgármestertől, hogy vegye figyelembe azt is, hogy magának Homoród községnek is 19,70%-a magyar etnikumú a legutóbbi népszámlálás adatai szerint, ami ugyan egy minimálissal elmarad a kötelező 20%-tól, viszont a közigazgatási kódex leszögezi, hogy azokban az önkormányzatokban is van lehetőség használni a kisebbségek nyelveit, tetszés szerint, amelyekben nem éri el azok számaránya a 20%-ot. 

Ugyanerre a közigazgatási kódex előírásra hivatkozva azt is kérem a homoródi polgármestertől, hogy tekintettel arra a 9 személyre, akik a községben székelynek vallották magukat, a hivatalos helységnévtáblákon tüntessék fel akár Homoród, de legalább Székelyzsombor nevét rovásírással is. 



Kapcsolódó:

A székely kormány sikeresen feliratoztatta Gyimesbükk helységnévtábláját magyar nyelven, a törvénynek megfelelően (ruszinkarpatalja.blogspot.com) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése