2021. április 29., csütörtök

Soós Zoltán csak románul válaszolt az utcanévtáblákról szóló megkeresésemre, noha kifejezetten kértem a magyar választ

Közérdekű adatigénylésben kértem ki a marosvásárhelyi polgármesteri hivataltól, hogy milyen intézkedéseket foganatosítottak az Országos Diszkriminációellenes Tanács 69/2021.01.20 sz. határozatának megfelelően, a határozat ugyanis kimondja, hogy diszkriminatív két utcanévtábla, amelyek kizárólag román nyelven vannak feliratozva, és a város közigazgatási területén találhatóak. 

Adatigénylésember arra voltam kíváncsi, hogy cserélték-e ki kétnyelvű táblákra az illető táblákat, valamint a város hasonlóan diszkriminatív többi utcanévtáblája került-e beazonosításra, és lettek-e azok is kicserélve. 

Kifejezetten kértem, hogy a közigazgatási törvény és a kérvényekre vonatkozó jogi normák értelmében magyarul is válaszoljon a hivatal.



Sajnos Soós Zoltán vásárhelyi polgármester ezt a kérésemet (sem) teljesítette. Kizárólag románul közölt válaszában arra hivatkozik, hogy az utcanévtáblák kétnyelvűsítése különféle peres eljárásokkal lett megnehezítve. A helyi önkormányzat által elfogadott erre vonatkozó határozatot a kormányképviselő megtámadta, és a Táblabíróság megsemmisítette. A helységnévtáblákat törvény szabályozza, de az utcanévtáblákat nem, tájékoztat továbbá a polgármester román nyelven. 



Kapcsolódó:

Áttörés! Két székelyvásárhelyi, csak románul feliratozott utcanévtábla diszkriminatív. A polgármester figyelmeztetést kapott. (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése