2021. május 1., szombat

Alkotmányjogi panasz, egyelőre a gyülekezési jogunk '56-ot idéző sárbatiprása ellen - A Korona Igazsága



Alkotmányjogi panasszal fordultam az Alkotmánybírósághoz a Korona Igazsága telegram csoport nevében, amelyben az "új koronavírus járvány" ürügyén a gyülekezést betiltó kormányrendeleti szöveget támadtam meg alkotmányellenességre hivatkozva.

A köztéri gyülekezést, és következésképpen bármilyen szabadtéri rendezvényt betiltó felháborító, az ’56 alatti és utáni kommunista rémuralmat idéző kormányrendelet elleni alkotmányjogi panaszt többek között arra hivatkozva állítottam össze, hogy az ún. “alapjogi” teszten nem megy át a támadott jogi norma, ugyanis az kimondja, hogy alapjogot csakis másik alapjog érvényesülése vagy alkotmányos érték védelmében, a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan és az alapvető jog lényegi elemeinek tiszteletben tartásával lehet csak korlátozni.

Álláspontom szerint a gyülekezés tiltása sérti a "közhatalom forrása a nép" elvét. Mivel a népszavazás is be van tiltva, egyszerűen nem áll a nép rendelkezésére eszköz, hogy akaratát kifejezze. 

Az alapjogi teszten sem megy át a jogkorlátozás, nem csak a feltétlen szükséges mértékben, hanem teljesen tiltja az illet jog gyakorlását, és így annak lényegi tartalmát sem tartja tiszteletben.

A szükségességet cáfolja, hogy nincs olyan orvostudományos kutatás, kísérlet, amely igazolná,hogy a gyülekezés betiltása hatékony járványügyi intézkedés lenne.

Azok az országok, ahol nem alkalmazták a gyülekezés betiltását, mint járványügyi intézkedés, sokkal alacsonyabb járványügyi mutatókkal rendelkeznek (ilyen Svédország, Fehéroroszország, Taiwan például). Következik, hogy nemcsak hogy nincsen tudományos kísérletekkel alátámasztva, hanem konkrétan nem is hatékony intézkedés. Ez a tény is a szükségességét cáfolja. 

A gyülekezés, mint a véleménynyilvánítás köztéri formája egy fóruma lehetne a valós, hatékony járványügyi intézkedéseknek a közvélemény tudomására hozatalára, de erre nincs lehetőség, tehát az élethez és egészséghez való jog is sérül. 

Az Orvosok a tisztánlátásért szakmai csoport kimutatta, hogy a kormány kommunikációjából kiderül, hogy a tavalyi év során 328, az új koronavírussal diagnosztizált és valamilyen okból elhunyt személynél nem volt felfedezhető alapbetegség vagy kísérőbetegség, tehát ezeket a személyeket lehet csak az új koronavírus okozta betegségben elhunytnak tekinteni (noha az alapbetegségeken és az új koronavírusos betegségen kívüli más halálozási ok ezeknél sem kizárható boncolás hiányában). Noha minden életért kár, de álláspontom ez a szám nem igazolja a "járvány" miatti jogkorlátozások szükségességét. 



 






(az utolsó oldalon látható a beadvány logójaként a Korona Igazsága logó)

A beadványt eredetileg a koronaigazsaga.info oldalon tettem közzé, 2021.02.12-én, azonban a jelenleg "Civilek a tisztánlátásért" néven futó civil csoport a kezdeményezésem támogatását nem vállalta fel, hanem másodikként, a Magyar Polgári és Nemzeti Jogvédő Szervezettel közösen adták be hasonló témájú kezdeményezésüket. Az oldalról a beadványt tartalmazó bejegyzést az oldal kezelője eltávolította.



Kapcsolódó:

484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről (netjogtar.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése