2023. február 6., hétfő

A kormány kivonná a debreceni és iváncsai akkumulátorgyárakat az illető települések területrendezési tervei alól - még három napig lehet ellene tiltakozni!


Két, már folyamatban levő esetben, a debreceni és iváncsai akkumulátorgyár esetében is egy kormányrendelettel vonná ki a debreceni illetve iváncsai területrendezési tervből az illető létesítmények területét a kormány egy, társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettel. 

Félő, hogy a kormányrendelet hatályba lépése azt jelentené, hogy az illető területek kikerülnek az illető települések közigazgatásából, vagy legalábbis az olyan tárgykörökből, amelyekről a helyi önkormányzat saját hatáskörben dönthet, következésképpen azokról így nem lehet például helyi népszavazást tartani sem. 

A kormányrendelet tervezet elérhető a következő oldalon:

Dokumentum egyes beruházásokkal összefüggő hatósági ügyek korm. rendeletek módosításáról (kormany.hu)

Az oldalon a törvény szerinti társadalmi egyeztetésre van bocsátva a jogszabály, és a lakosságnak 8 nap áll rendelkezésére véleményezni azt (amiből 5 mára eltelt). 

A társadalmi egyeztetésről szóló 2010. évi CXXXI. törvény értelmében mindenki, aki véleményezi az illető jogszabályt, felkerül egy listára, amely közzé lesz téve a nyilvánosságnak, azok a vélemények, amelyek név nélkül érkeznek, elemzés nélkül törölve lesznek. 

A véleményekre külön válasz nem fog érkezni, azonban kivonatos formában, név nélkül, összefoglalva muszáj kiértékelnie a hatóságnak a véleményeket. 

Saját véleményemet már beküldtem, arra hivatkozok benne, hogy a jogszabályi hierarchia miatt kormányrendelet nem írhat felül törvényt, ugyanis lényegét tekintve ez a kormányrendelet egy-egy, a debreceni illetve az iváncsai akkumulátorgyár beruházásokra vonatkozó rendeleti cikkel egészen egyszerűen kivonja ezt a két területeket a területrendezési tervet szabályozó törvény hatálya alól. 




Kapcsolódó:

Na ehhez mit szól a jüan-jobboldal - tüntetés a debreceni akkumulátorgyár ellen, tibeti és magyar zászlókkal, Karaul táltos-idézettel és nemzeti radikálisokkal (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése