2023. február 26., vasárnap

Varga Judit közölte, hogy Bürokratisztánban közérdekű bejelentést nem lehet számonkérni

Varga Judit igazságügyi miniszter asszony irodája közérdekű adatigénylésemre válaszul közölte, hogy a jelenleg hatályos jogszabályrendszer nem teszi lehetővé az intézmények számonkérését abban az esetben, ha azok elmulasztanák a törvényben előírt határidős válaszadási kötelezettségüket valamely közérdekű bejelentés vagy panasz esetében. 

Úgy tűnik, a magyar demokrácia egyik igen fontos eszköze, a közérdekű bejelentés és a közérdekű panasz megválaszolása egészen egyszerűen a hivatalnokok jóindulatára van bízva, ugyanis semmilyen retorzió nem érheti őket, ha elmulasztják a határidőket vagy egészen egyszerűen nem válaszolnak közérdekű bejelentésekre vagy panaszokra. 

Volt már próbálkozás hivatali visszaélés bűncselekményébe sorolni, ha egy köztisztviselő nem válaszol közérdekű panaszra vagy bejelentésre, de sajnos a rendőrség nem állapított meg bűncselekményt, azaz büntetőjogilag sem lehet felelősségre vonni a kötelességüket nem teljesítő bürokratákat. 



Kapcsolódó:

Feljelentették hivatali visszaélésért a MOK-ot, mert nem válaszolt határidőben a tisztánlátó dr. Pócs Alfrédot ért sérelem ügyében (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése