2023. február 26., vasárnap

A Vészharang Egyesület alapító tagjai társadalmi egyeztetés keretében kritizálták a debreceni és iváncsai aksigyár területi hovatartozását érintő sunyi rendeletet


Mint ismeretes, a magyar "kormány", miután nem várt ellenállást tapasztalt a Magyarországra erőszakolt akkumulátorgyárak ügyében, és több helységben népszavazásokat is követelt a nép a gyárak létrehozásáról, egy sunyi kormányrendelettel kivonná az illető települések területrendezési terveinek hatálya alól a debreceni és iváncsai akkumulátorgyárak területeit. Ezzel mintegy lehetetlenné tennének bármilyen népszavazást az illető létesítményekről arra hivatkozva, hogy a terület nem tartozik az illető önkormányzat hatáskörébe.

Ezt a sunyi megoldást kísérelték meg megtorpedózni a Vészharang Egyesület alapító tagjai, több tag is résztvett a kormányrendelet társadalmi egyeztetési fázisában. 

A jogszabályalkotási folyamat fontos része a társadalmi egyeztetés, amelynek keretében bizonyos időtartamra a benyújtott jogszabálytervezet nyilvánosságra van hozva és szabadon kritizálható, véleményezhető bárki által. A véleményezésekre egyenként nem kell válaszolni, de egy általános választ, amelyben minden kritizált aspektusra választ adnak, a kormánynak muszáj nyújtania, valamint közzé kell tennie azok nevét is, akik nyilvánosan kritizálták az illető jogszabálytervezetet.

A Vészharang Egyesület tagjai főleg azt kritizálták, hogy a területrendezésre vonatkozó törvény hatálya alól magyar területeket kormányrendelettel, azaz a jogszabályi hierarchiában alacsonyabbrendű jogszabállyal próbálnak meg kivonni. Álláspontunk szerint minden, jelenleg a területrendezési törvény hatálya alá tartozó magyarországi földterületről csakis parlamenti vita után, az Országgyűlés által elfogadott törvénnyel vagy törvénymódosítással lehetne dönteni, nem a kormány diktatórikus döntésével. 


Kapcsolódó:

Kivonná a kormány a területrendezési szabályok alól az épülő akkumulátorgyárakat (telex.hu)

https://kormany.hu/dokumentumtar/egyes-beruhazasokkal-osszefuggo-hatosagi-ugyek-korm-rendeletek-modositasarol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése