2023. február 22., szerda

Látogatóban véreinknél, a hányatott sorsú bukovinai székelyeknél, akik ma is egy tömbben élnek Tolna vármegyében


A Mohácsi Busójárás alkalmából több napot is töltöttünk vendégségben Bátaszéken, az egyik Tolna vármegyei magyarországi településen, ahová a II. világháború után a hányatott sorsú bukovinai székelyeket telepítették. Vendéglátónk Papp Tamás, a Mi Hazánk Mozgalom Tolna Vármegyei elnöke.

A településen, vendéglátónk beszámolója alapján svábok, felvidéki magyarok, bukovinai székelyek és helyi szavajárással úgynevezett "gyüttmentek" (a három közösség egyikéhez sem tartozók) élnek egymás mellett, az itteni székelyek a magyar mellett ápolják saját hagyományos székely identitásukat is, és persze a Mi Hazánk Mozgalom Párt aktivistái között is fellelhetőek. 

Általános tapasztalatként elmondható, hogy aktív székely közösségi élet zajlik Bátaszéken, ahol takaros Székely Ház is rendelkezésre áll kulturális események, rendezvények lebonyolítására. 




Ez a magyar állam keretei között élő közösség nyelvében és egyéb székely kulturális hagyományaiban nincs annyira veszélyeztetve, mint a román fennhatóság alatt élő tömbszékelység, viszont a székely önazonosság fejlesztésében legalább akkora szerep juthatna ennek az életerős közösségnek is, mint a magyarországi ruszinságnak az összruszinság szempontjából. 

Nagyon fontos az is, hogy mostanra már tudjuk, ugyan mindössze 2326-on vallották magukat székelynek a 2011-es magyar népszámláláson, ez azonban még mindig több, mint a romániai népszámláláson számolt 1665 fős székelység. 

A székely önazonosság, nyelvi sajátosságok mellett főleg a rovásírás terjesztése területén, annak a hivatalos életben való meghonosítása terén tudnának az egy tömbben élő bukovinai székelyek nagy szerepet vállalni, hivatalos rovásírásos helységnévtáblák állításával, utcanévtáblák rovással történő feliratozásával, akár hivatalok megnevezéseinek rovásírással is történő kiírásával. 

Ottlétünk során a közeli vármegyeközpontot, a szőlőiről és boráról híres Szekszárdot is meglátogattuk, körbejárva műemlékeit, megismerkedve a város történelmével is. 





Ezúton is köszönjuk a szíves vendéglátást Papp Tamásnak, a Mi Hazánk Mozgalom megyei vezetőjének, és reményünket fejezzük ki, hogy a tömbszékelység és a magyarországi székelység stratégiai együttműködést, akár közös nemzetpolitikát is ki tud építeni.

Kapcsolódó:

Bukovinai székelyek (wikipédia) 

Papp Tamás, Tolna megye 1. választókerület (Szekszárd és környéke) képviselőjelöltje (mihazank.hu) 

Végre kiadta a KSH a magyarországi székelyek számára vonatkozó adatot (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

2 megjegyzés: