2023. április 28., péntek

Az Országgyűlés diszkriminálhatja az oroszokat negatívan, az ukránokat meg pozitívan, ha úgy akarja


Mivel az Egyenlő Bánásmód Főigazgatósághoz fordultam abban az elképesztő diszkriminációban, amit az ukrán és az orosz nemzetiség körül tapasztaltam, és az ezzel kapcsolatos bejelentést az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalán keresztül, annak online felületét használva tettem meg, a minap az ombudsman beleszólt a történetbe és tájékoztatót küldött, noha a beadványom nem neki volt címezve. 

A sztori szerint az oroszok hivatalos nemzetiségként való elismeréséért a hazai oroszok által benyújtott kérelmet az Országgyűlés azért utasította el, az Igazságügyi Bizottság javaslatára, mert az orosz etnikum nincsen Magyarországon 100 esztendeje, ez pedig ellentmond a nemzetiségi törvénynek, amely egyik feltételként kimondja, hogy hazánkban elismert nemzetiség minden olyan nemzetiség, amely 100 éve hazánkban tartózkodik.

Ugyanakkor egy törvénnyel az ukrán nemzetiséget elismert nemzetiségi státuszra emelte az Országgyűlés. Mint kiderült azonban, az ukrán nemzetiség sem felel meg ennek a követelménynek, hogy 100 éve itt tartózkodna, ezt maga az ukrán nemzetiségi önkormányzat ismerte el, akik közérdekű adatigénylésemre közölték, hogy Magyarországon 1992-től jegyzik hivatalosan az ukrán nemzetiséget, azelőtt pedig csak a ruténokat vagyis ruszinokat jegyezte a hivatalos magyar népszámlálási statisztika. 

Ennek kapcsán nyújtottam be panaszomat, az érzékelt hátrányos megkülönböztetés miatt, az Egyenlő Bánásmód Főigazgatósághoz. Az Alapvető Jogi Biztos azonban úgy gondolta, hogy ezzel kapcsolatosan érdemes önszorgalomból tájékoztatót tartania nekem.

Az ombudsman tehát arról tájékoztatott, hogy az egyenlő bánásmódról szóló tv. szerint az Országgyűlés nem tartozik az illető tv. hatálya alá, azaz nem vonható felelősségre, amennyiben esetleg hátrányos megkülönböztetést hajtana végre. 

Mint látható, ennek az a következménye, hogy akár egy másik jogszabállyal ellentétes, sőt diszkriminatív, az egyik nemzetiséget hátrányosan, a másikat meg előnyösen érintő jogszabályt is alkothat, teljesen büntetlenül, az Országgyűlés. 

Az ombudsman arról is tájékoztatott, hogy amennyiben ennek ellenére is szeretném, hogy az ügy ki legyen vizsgálva, akkor kérhetem az ügy vizsgálatának folytatását.





Kapcsolódó:

Az Igazságügyi Bizottságot kérdezem, hogy mit szólnak ahhoz, hogy az ukránok nincsenek itt 100 éve, mégis elismert nemzetiség (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése