2024. október 10., csütörtök

A ruszinok nem ukránok - a NAIH segítségével préseltem ki választ a ruszinokból, nem voltak nagyon együttműködőek, de végül sikerült

 


Azt követően fordultam, a vásárosnaményi Mi hazánk tagjaként közérdekű adatigényléssel az Országos Ruszin Önkormányzathoz, hogy egy bizonyos Dobos Balázs dolgozatban fejtette ki, hogy az ukránokat 1992-től jegyzik hivatalosan a magyar népszámlálásokon, azelőtt pedig őket ruszinoknak illetve ruténoknak nevezte a magyar népszavazási jog.

Ezt a dolgozatot használja például az Ukrán Országos Önkormányzat is annak igazolására, hogy az ukránok itt vannak Magyarországon több, mint 100 esztendeje, ami ugye annak az egyik törvényi feltétele, hogy hivatalosan is elismert nemzetiség legyen bármelyik nemzetiség. 


Válaszában a magyarországi ruszinok elnöke, Kramarenkó Viktor eléggé sértődött hangnemben közölte, hogy maga a kérdésfelvetés is sérti a ruszinok közösségi alapjogait, mint önálló nemzetiség. 

Valószínűleg nem értette meg a magyarországi ruszinok elnöke, hogy nem én állítottam azt, hogy az ukránok ruszinok, hanem maguk az ukránok.  

Kapcsolódó:


Ruszin-e az ukrán? (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése