2024. október 19., szombat

Megvannak a román nacionalisták átiratai, amelyekben Csomafalvát támadják

Kérésemre kiadta a Hargita Megyei Kormányképviselő azokat a panaszokat, amelyeket a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Fóruma Egyesület, valamint Dan Tanasa AUR-os parlamenti képviselő nyújtott be a prefektushoz néhány, Csomafalvát érintő kérdésben, úgymint a rovásírással is feliratozott, a hivatalos helységnévtáblák oszlopaira helyezett táblák, bizonyos kihelyezett (valószínűleg autonomista, azaz kék-arany) székely zászlók és a művelődési ház kizárólag magyar nyelvű feliratozása (a román felirat az épület másik oldalán volt).



A levelezésből kiderül, hogy a panaszok nyomán a kormányképviselő építkezési engedélyeket, hatósági láttamozásokat és önkormányzati határozatokat kért Csomafalva polgármesterétől, ami a szóban forgó építményeket illeti.

Mint olvasóim már tudják, a helyzetet nem nagyon uraló csomafalvi polgármester nem tudott ilyesmiket felmutatni, ezért a rovásírásos táblák, valamint a zászlók, és a csak magyar felirat gyors eltávolítása mellett döntött, ja és persze engem is megrágalmazott egyúttal, hogy ez az egész miattam volna, mert a Diszkriminációellenes Tanácshoz merészeltem fordulni, hivatalos rovásírásos feliratot követelve a helységnévtáblákra a több, mint 60%-ban székelylakta településen. 

A románok panaszai egyébként a szokásos nacionalista, néhol idegengyűlöletbe átcsapó, és a román szellem magasabbrendűségét hirdető fellengzős irományok, amelyek ugyanakkor jogilag nem kértek mást, mint a kérdéses építmények törvényességének vizsgálatát. 

Konkrétan a rovásírásos táblák esetében egyáltalán nincs említve, hogy azokról az általam a Diszkriminációellenes Tanácshoz benyújtott panaszom alapján értesültek volna a román nackók, sőt, egy korábbi átiratra is hivatkoznak, amelyben ugyanezeket a problémákat már egyszer jelezték a prefektusnak. A panaszban foglalt fényképek egyébként nyugodtan származhatnak akár Bajna Levente Székely Népi Egység nevű Facebook oldaláról is. 







Ezzel gyakorlatilag a csomafalvi botrány minden részletére fény derült, pozitívumként említhető, hogy a kormányképviselő gond nélkül válaszolt magyar nyelven is a kérelmemre. 

Kapcsolódó:

Első siker szabolcsi képviselőként: itt az adat, nem volt építkezési engedélye a csomafalvi rovástáblának, és "törvénytelen" is volt, csak azt nem tudjuk, miért (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése