2024. október 6., vasárnap

Váradi Barna, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye közgyűlési képviselőjének álláspontja a gyergyócsomafalvi rovásírásos reklámpannók ügyében, a megszólítottság jogán


"Közlemény

Alulírott Váradi Barna megdöbbenéssel értesültem, hogy Gyergyócsomafalva polgármestere, az RMDSZ-es Márton László Szilárd interjúkban azt állította, hogy nagy valószínűséggel én volnék az oka annak, hogy eltávolításra kerültek a település rovásírással is feliratozott reklámpannói.

Miután kiderült, hogy a táblák Dan Tănasă AUR-os parlamenti képviselő és a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Fórumának panaszai nyomán, a prefektus átirata és a polgármester döntése alapján lettek eltávolítva, visszautasítom Márton László Szilárd rágalmait.

Petres Sándor kormányképviselő átiratában valószínűleg egy törvénytelenséget állapított meg a reklámtáblák vonatkozásában, amit Márton László Szilárd polgármester nem támadott meg bíróságon, nem tiltakozott ellene semmilyen jogi fórumon, de figyelmen kívül sem hagyta, ezzel tehát elismerte azt a bizonyos, nyilvánosságot még nem kapott törvénytelenséget, és ő maga saját jogkörben távolíttatta el a táblákat.

Mindezért egy, az ügyben semmilyen, dokumentummal igazolható szerepet nem játszó magyarországi vármegyei képviselőt tenni felelőssé konkrétan nevetséges, ezenfelül sértés és rágalom, ezért megtesszük a szükséges jogi lépéseket.

U.i. Jómagam Csíkszeredában olyan, rovásírással is feliratozott reklámtáblát állíttattam, amelynek minden engedélye rendben volt, ezt rendőrségi jegyzőkönyv is tanúsítja. Tehát rovásírásos reklámpannót állítani Romániában a jelenlegi törvényes keretek között lehet és kell is állítani. Arra építeni, hogy egy törvénytelen reklámtáblát a hatóság nem vesz észre, nem méltó egy polgármesterhez.

Továbbá Márton László Szilárd polgármester is elismerte, hogy az általa vezetett településen 60%-os a székelység aránya. Éppen ezért a román közigazgatási kódex értelmében, álláspontom szerint jár nekik a hivatalos helységnévtáblákon a rovásírásos településnév, mert elérték a 20%-os lakossági arányt. Ebben az ügyben a Diszkriminációellenes Tanács határozata még várat magára, de elképzelhető, hogy Márton László Szilárd a hivatalos helységnévtáblák esetében sem tartotta be a törvényt.

A törvényt tartsuk be.

Üdvözlettel

Váradi Barna

Szabolcs Szatmár Bereg vármegyei közgyűlési képviselő, Mi hazánk"

Kapcsolódó:

Hazudott Bajna, közadatban kértem ki az eltávolított csomafalvi rovásírásos reklámtáblákra vonatkozó hivatalos információkat (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése