2024. október 21., hétfő

Remek hír: magyarul is feliratoztatva vannak a helységnévtáblák Galócáson



Válaszolt a Hargita megyei Galócás Polgármesteri Hivatala arra a közérdekű bejelentésemre, amelyben azt kértem, hogy magyarul is feliratoztassák a hivatalos helységnévtábláikat, tekintettel arra, hogy a település 19,98%-a magyar nemzetiségű, azaz pont nem éri el a törvényben előírt 20%-ot, viszont kis jóindulattal, önkormányzati határozattal ki lehet írni ilyen esetekben is magyar nyelven is a település nevét. 


Levelében a galócási polgármester tájékoztatott, hogy a helységnévtáblákat magyar nyelven is feliratoztatták, az összeset (a polgármester azt állítja, hogy már 2016-ban, viszont internetes források szerint még 2023-ban sem volt minden galócási tábla magyarul is feliratozva). 

Azonban most lehet, pont ezzel a pici vármegyei képviselői nyomásgyakorlással, egy közérdekű bejelentéssel sikerült az összes ki és bejárati helységnévtáblát magyarul is feliratoztatni. 

Kapcsolódó:

Galócás 19.98%-ban magyar, ezért magyar feliratot követelek, vármegyei képviselőként a helységnévtáblákra (ruszinkarpatalja.blogspot.com) 

A diszkriminációsok kimondták - a csak román nyelvű Galócás helységnévtábla hátrányosan megkülönböztető (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése