2024. október 17., csütörtök

Nem léteznek székelyek a csomafalvi polgármester szerint, legalábbis Csomafalván biztosan nem


Most kezd beérni az RMDSZ trükkje a népszámláláskor, amikor is a magyar alkategóriába sorolták a székelyeket is, a csángóktól eltérően, akiket a "Más nemzetiségek" kategóriába soroltak. 

Márton László Szilárd már a második polgármester, a lemhényi polgármester, Jénáki Csongor után, aki azzal érvel hivatalos átiratban, hogy a hivatalos népszámlálási adatok nem mutatnak ki székelyeket, csak magyarokat, ezért a székelységet nem illeti meg semmilyen kisebbségi jog, például rovásírás a helységnévtáblákon, vagy jelen esetben éppen egy rovásírással kiállított hivatalos válasz. 

Márton László Szilárd csomafalvi polgármester a Diszkriminációellenes Tanácshoz küldött álláspontjában konkrétan azzal érvel a hivatalos, rovásírással írott beadványra nyújtandó hivatalos, rovásírásos válasz ellen, hogy az ő nyilvántartása szerint székelyek Csomafalván nem is léteznek, mert a hivatalos népszámlálási adatok csak magyarokat mutatnak ki. 

A polgármester azon is kesereg, hogy a csupán a 10. századig használt rovásírást valaki egyáltalán rá akarja erőltetni a polgármesteri hivatal munkatársaira, hogy azok megtanulják. 



Szerk. megj.: Ide jutottunk. Ha megnézitek, ugyanazokat az érveket használja Csomafalva magyar polgármestere a székelyek ellen, amelyeket a románok szoktak használni a magyar nyelvhasználat ellen. "Nincsenek elegen a törvény szerint, nem annak vallották magukat, annak vallották magukat, de mégse azok, nem kényszeríthet senki egy senki által nem használt ezer éves írás megtanulására stb." - hányszor, de hányszor hallottuk ugyanezeket az ellenérveket a románoktól, mikor a magyar nyelvhasználatért küzdöttünk, vagy küzdünk a mai napig. 

Kapcsolódó:

A diszkriminációsoknál én harcolok a csomafalvi rovástáblákért, a polgármester pedig ellenük (ruszinkarpatalja.blogspot.com) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése