2024. október 15., kedd

Székelyzsombori magyar felirat a helységnévtáblán - a kormányképviselőhöz fordultam, mert a Homoród-székelyzsombori polgi nem válaszolt

A Váradi Barna Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei képviselő által működtetett Helységnévtábla Kommandó vagy Helységnévtábla Akciócsoport keretében ezúttal a székelyzsombori helységnévtáblákat magyarítjuk. 

Székelyzsombor Brassó megyében található, közigazgatásilag Homoród nagyközséghez tartozik, azaz nem önálló közigazgatási egység. Székelyzsombor több, mint 90%-ban magyarajkú lakossággal rendelkezik, ám Homoród nagyközségben a magyar lakosság nem éri el a 20%-ot (egészen pontosan 19,70%-nyi a magyar anyanyelvűek aránya a nagyközségben).

Székelyzsomboron csak román nyelvű felirat jelzi a hivatalos helységnévtáblákon a település határait. A hasonló cipőben járó Szilágyballa esete megmutatta, hogy a településeknek akkor is jár a magyar nyelvű helységnévtábla, ha történetesen nem önálló községként működnek, hanem összevonva több településsel együtt alkotnak nagyközséget. 

A Brassó Megyei Kormányképviselőhöz írott panaszomban kérem, hogy szólítsa fel Homoród polgármesterét a törvények betartására és a közérdekű bejelentések határidőben történő megválaszolására, valamint kérem, hogy fegyelmi eljárást is kezdeményezzen a polgármester ellen, aki elfelejtett válaszolni az állampolgárnak. 



Kapcsolódó:

Helységnévtábla kommandó - Székelyzsombor helységnévtábláinak magyar nyelvű (és rovásírásos) feliratozását kéri a székely kormány (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése