2024. október 9., szerda

Hiába vallották magukat székelynek, nem jár nekik rovásírás a hivatalos helységnévtáblán - ez a csomafalvi polgármester álláspontja


Egészen hajmeresztő érveléssel rukkolt elő Márton László Szilárd, Gyergyócsomafalva polgármestere az Országos Diszkriminációellenes Tanács előtt abban az ügyben, amelyben azért panaszoltam be őt, mert kérésemre elutasította a hivatalos helységnévtáblák rovásírással való feliratozását. 

Kérésemet arra alapoztam, hogy a legutóbbi hivatalos népszámlálási adatok alapján Gyergyócsomafalva lakosságának 62%-a magát székelynek vallotta, ez 2398 személyt jelent. 

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz benyújtott panaszomra határidőben megfogalmazta az álláspontját a bepanaszolt is, nevezett Márton László Szilárd, Gyergyócsomafalva RMDSZ-es polgármestere. 

Aki áll, üljön le, fogózzon meg, Márton László Szilárd nem kevesebbet mond ki, szó szerint, ebben az álláspontban, mint azt, hogy hiába is vallotta magát ennyi ember a településen székelynek, ők úgyis magyarok, a népszámláláskor a magyar főkategóriában vannak nyilvántartva, a nyelvük is magyar, ezért nem jár nekik rovásírás a hivatalos helységnévtáblán.

Márton László Szilárd továbbá azt is állítja, hogy a székely egyébként sincs elismerve a Kisebbségi Jogok Európai Kartájában, mint Romániában elismert nemzetiség, és egyébként sem létezik székely nyelv sem, a rovásírás pedig a magyar nyelv írásos formája, nem a székely nyelvé. 

Mindezekre tekintettel kéri a Tanácsot, hogy utasítsák el a panaszt, és ne kötelezzék őt arra, hogy Gyergyócsomafalva hivatalos helységnévtábláit rovásírással is feliratoztassa. 



A csomafalvi polgármester álláspontját olvasva arra is rá lehet jönni, hogy a csomafalvi, a hivatalos helységnévtábla alá szerelt, rovásírással is feliratozott táblák, építkezési engedély híján szintén hivatalos helységnévtábláknak minősültek, és a polgármester  pontosan azért távolíttatta el azokat, hogy ezt az álláspontját el tudja juttatni az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak. 

Kapcsolódó:

Első siker szabolcsi képviselőként: itt az adat, nem volt építkezési engedélye a csomafalvi rovástáblának, és "törvénytelen" is volt, csak azt nem tudjuk, miért (ruszinkarpatalja.blogspot.com)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése