2020. október 25., vasárnap

Azt válaszolta Renate Weber, ha nem tetszik a maszk, forduljak a közigazgatási bírósághoz, ne hozzá. Mintha nem is ő volna az alapvető jogi biztos.

Egy oldalas válaszban közölte a romániai Nép Ügyvédje, Renate Weber, hogy amennyiben nem tetszik az általános romániai maszkhasználatot szabályzó belügyminisztériumi-egészségügyi minisztériumi közös rendelet, azt közigazgatási bíróságon tudom megtámadni. 

A válasz arra a panaszomra érkezett, amit a belügyminisztériumi-egészségügyi minisztériumi közös, 874/81/2020 sz. rendelete ellen tettem le az ombundsmannál, és amelyben az egészségügyi önrendelkezési jogom megsértésére hivatkozok (46/2003 sz. törvény a páciens jogairól, 13. cikk) és kérem annak vizsgálatát, hogy sérültek-e a jogaim a lágermaszk általános bevezetése által, valamint kérem a hivatkozott rendelet alkotmányossági vizsgálatát is. 

Válaszában Renate Weber tájékoztat, hogy szerinte közigazgatási bíróságon kellene megtámadnom az illető rendeletet, mivel az Alkotmánybíróság csakis abban az esetben vizsgálhatja egy jogi norma alkotmányosságát, ha azt bírósági eljárás során kérelmezik, nem pedig az ombundsmanon keresztül. 

Hogy a jogaim sérültek-e, nem vizsgálta az ombundsman. 



Kapcsolódó:

Renate Weberhez fordultam panasszal a romániai lágermaszk viselését előíró rendelet ellen (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése