2020. október 25., vasárnap

Ezúttal arról kérdezem Müller Cecíliát, hogy mit szól a WHO új állásfoglalásához a korlátozásokról, és hogy nézte-e át az emberiesség elleni bűncselekmények btk. vonatkozásait. Ugyanezt a kérdést a MOK-nak is felteszem.

Újabb (sokadik) közérdekű adatigénylésemben a Nemzeti Népegészségügyi Központ fele arról érdeklődöm az országos hisztifőorvosnál (sic), hogy van-e tudomása a számos internetes portál által leközölt legújabb Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontról az új koronavírus kapcsán a világon elrendelt korlátozások, lezárások, karanténok, kijárási tilalmak tekintetében. Ezúttal a Magyar Orvosi Kamarát is megkeresem, ugyanezen információkat kérem ki tőlük is. 

Ezek szerint a sajtóhírek szerint ugyanis a WHO nem támogat semmilyen korlátozást vagy lezárást az új koronavírus terjedésének megakadályozására.

Rámutatnak, hogy a rengeteg, az év során alkalmazott korlátozás pusztító hatással volt a társadalomra, gazdaságra, melynek következtében felütötte a fejét a szegénység, az éhínség és a munkanélküliség, tönkrement a turizmus. 

Továbbá nem csak gazdaságilag hatnak ki az emberekre a járvány miatti korlátozások. A bezártságból adódó stressz, szorongás legalább ilyen súlyos következményekkel jár. Az Egyesült Államokban például több a családon belüli erőszak, növekedett a kábítószer-túladagolás és a gyerekek is többet foglalkoznak az öngyilkosság gondolatával.

A két intézményt még arról is faggatom, hogy ismerik-e a Btk. emberiesség elleni bűncselekményeket szabályozó előírásait (hogy a lakosság vagy annak egy részének olyan életfeltételek közé kényszerítése, amely akár pusztulással is fenyegetheti őket, büntetendő), ismertetem ezeket velük, és kérem, hogy nyilatkozzanak, mi az álláspontjuk, azok a munkatársak (mindkét intézményből), akik a lezárások, kijárási tilalmak mellett érveltek és érvelnek jelenleg is, nem merítik-e ki cselekedetükkel a emberiesség elleni bűncselekményekben való bűnsegédkezés cselekményének tényállását. 





Kapcsolódó:

A WHO nem támogat semmilyen korlátozást, le- vagy bezárást (index.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése