2020. október 20., kedd

Kötelező iskolai maszkhasználat - szerintem kiskorú veszélyeztetése, testi sértés és kényszerítés, de lássuk, mit mond a Család- és Gyerekjóléti Szolgálat

A Család és Gerekjóléti Szolgálat illetékes helyi szervezetéhez fordultam a balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola igazgatónőjétől az iskolai kötelező maszkhasználat tárgyában írt kérelmemre kapott hivatalos választ követően. 

Mivel a Szolgálat alapvető célkitűzései a "a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének, a családban történő nevelésének elősegítése, a veszélyeztetettség megelőzése és a kialakult veszélyeztetettség megszüntetése", kértem, vizsgálják ki, hogy az iskola maszkra vonatkozó intézkedései nem valósítják-e meg a kiskorú veszélyeztetése, testi sértés és kényszerítés bűncselekményeit (amennyiben megvalósítják, úgy a Szolgálat remélhetőleg megteszi az ilyenkor kötelező lépéseket).

Kérelmemben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020.04.6-i ajánlására hivatkozok, melynek címe “Maszkok használata a COVID-19 kontextusában” és leszögezi, hogy maszkok használata egészséges emberek által közösségben nem támogatott és egészségügyi rizikói vannak. Az állásfoglalást .pdf formátumban, angol eredetiben csatoltam a levélhez. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020 márciusi plakátjait is felemlítem, amiken azt hirdetik, hogy ha valaki egészséges, akkor ne viseljen maszkot. 



Az Operatív Törzs 2020.03.26-i tájékoztatójára is hivatkozok, amelyen Müller Cecília országos tisztifőorvos kifejtette, hogy egészséges embereknél a maszkhordás kifejezetten káros. 

Továbbá Müller Cecília országos tisztifőorvos 2020.10.18-i sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a gyerekek számára nem lehet kötelező a maszkhordatás az iskolában, fűzöm hozzá. 

Megállapítom, hogy az 1997. évi CLIV. törvény (Eütv.) csak a magyar kormány számára írja elő, egészségügyi válsághelyzetben, védőeszköz használata kötelező előírásának lehetőségét. Ilyen hatáskört az iskoláknak egészen egyszerűen nem biztosít az Eütv.  Ebben az értelemben az önkényes maszkviselési kötelezettség előírása törvénytelen, nincsen jogi alapja és így akár hivatali visszaélésnek is minősíthető, mivel az igazgatónő válaszleveléből is kitűnik, hogy tudomása van arról, hogy a magyar kormány csupán ajánlja, de nem teszi kötelezővé az iskolai maszkhasználatot.  






Kapcsolódó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése