2023. március 9., csütörtök

Mit jog, mit kötelesség? - az illetékes államtitkár nem intézkedik az ukránok vitatott elismert nemzetiségi státuszát illetően, mert nem ért egyet a jogmegvonással


Válaszolt az Egyházi és Nemzetiségi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság arra a közérdekű bejelentésemre, amelyben arról tájékoztatom őket, hogy az ukrán nemzetiség nem felel meg egy, a nemzetiségi törvényben előírt alapkövetelménynek ahhoz, hogy egy nemzetiség elismert nemzetiség legyen hazánkban, éspedig annak a követelménynek, hogy minimum 100 éve létezzen hazánk területén az illető nemzetiség. 

Ez alapján a tény alapján pedig nem kevesebbet kérek, mint az ukrán nemzetiség elismert nemzetiségi státuszának megszüntetését az ebből fakadó összes jogkövetkezménnyel együtt (úgymint nemzetiségi iskolák, ukrán helységnévtáblák, ukrán nemzetiségi parlamenti képviselő, ukrán nemzetiségi önkormányzatok stb. felszámolása).



Az Igazságügyi Minisztériumhoz az Alapvető Jogok Biztosa honlapján keresztül benyújtott közérdekű bejelentésemre végül az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkár válaszolt, válaszában arról tájékoztatott, hogy nem ért egyet az ukránok "évtizedeken át jogszerűen gyakorolt, szerzett" jogainak megvonásával, ezért ezt a kezdeményezett törvénymódosítást nem áll módjában támogatni (bizonyára közérdekű bejelentésemet törvénymódosítási javaslatként értelmezte az államtitkár úr).


Az azonban elég sokatmondó, hogy válaszában a helyettes államtitkár úr nem tért ki arra, hogy az ukrán nemzetiség valóban itt van-e 100 éve Magyarország területén, azaz megfelel-e a nemzetiségek jogairól szóló 2011 évi CLXXIX tv. 1. cikk 1. pontjában foglaltaknak, miszerint Magyarországon elismert nemzetiség minden olyan népcsoport, amely legalább egy évszázada honos az ország területén.  

Következik, hogy a helyettes államtitkár annak ellenére nem cselekszik a törvényes állapot visszaállítása érdekében, hogy egyrészt elismeri az illetékességét, másrészt ő is látja a törvénytelenséget. 

Kapcsolódó:

Közérdekű bejelentésben kértem az ukránok elismert nemzetiségi státuszának felszámolását Varga Judittól (ruszinkarpatalja.blogpot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése