2023. március 9., csütörtök

Az 1991-es kárpátaljai népszavazás - Dalmay Árpád kezdeményező visszaemlékezései


Dalmay Árpád volt az 1991-es kárpátaljai népszavazás kezdeményezője és egyik irányítója is. Mint ismeretes, 1991-ben Kárpátalján nem csak Ukrajna területi függetlenségéről népszavaztak, hanem arról is, hogy létrejöjjön egy Kárpátaljai Autonóm Terület, és azon belül egy Beregszászi Autonóm Körzet is.

Egy 2002-es, a Magyar Hajnal nevű újságban megjelent és Dalmay Árpád által jegyzett cikk, "Az elpuskázott autonómia" címmel, valós képet ad az akkori eseményekről.

A cikkből egy eléggé botrányos történet bontakozik ki, kiderül, hogy az elszakított területeken egyedüliként, 1991 december 1-én Kárpátalján és a Beregszászi Járásban is hivatalos népszavazások voltak a Kárpátaljai Autonóm Terület illetőleg a Beregszászi Magyar Autonóm Körzet kialakításáról, mint önálló közigazgatási egységekről az ukrán államon belül. 

A beregszászi járási parlamenti képviselő Vasil Sepa azonban kifejezetten azt kérte, hogy az ukrán Ráda, azaz parlament ne fogadja el ezeket a népszavazásokat, ne iktassa törvénybe, és tekintse azokat pusztán jogkövetkezmény nélküli közvéleménykutatásoknak. 

A cikk azt is körbejárja, hogy lett, milyen gyakorlatilag árulás eredményeképpen, pontosan ez a Vasil Sepa a beregszászi járási parlamenti képviselő.

A cikk a magyar országggyűlésnek a történetben játszott gyalázatos szerepére is kitér. 



Kapcsolódó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése