2023. március 24., péntek

Belügyminisztérium: nincs tudomásunk arról, hogy az ukránok csak ukrán útlevéllel engednék át a kettős állampolgárokat

A Belügyminisztérium válaszolt arra a közérdekű bejelentésemre, amelyben tájékoztattam őket arról a gyakorlatról, amit az ukrán határőrök alkalmaznak, jelesül, hogy a kettős állampolgárokat zaklatva azok ukrán útlevelét követelik, magyar útlevéllel azonban nem engedik közlekedni őket a határon. 

A belügyi válasz értelmében nem igaz, hogy az ukránok ilyen gyakorlatot tömegesen alkalmaznának, a belügy szerint elképzelhető egy-két elszigetelt ilyen zaklatásos eset, de ez nem gyakorlat.

Éppen ezért a magyar belügy elutasítja azt a javaslatomat, hogy a magyar fél is vezessen be hasonló gyakorlatot, és csak magyar útlevéllel engedjen be ukrán állampolgárokat Magyarország területére, a kölcsönösség elve alapján. 


Megjegyzés: jogilag nem tehető különbség a kettős állampolgárok és a csak magyar vagy csak ukrán állampolgárok között, mert ez állampolgársági alapú hátrányos megkülönböztetés volna. Amennyiben egy kettős állampolgár magyar papírokkal jelentkezik az ukrán határon, akkor jogilag őt magyar állampolgárként kell kezelni. Az, hogy mégis másképp járnak el a jellemzően kárpátaljai származású kettős (ukrán-magyar) állampolgárokkal, és nem engedik át őket a határon, egyrészt zaklatás, másrészt hátrányos megkülönböztetés, harmadsorban pedig egy listát, egy adatbázist követel meg ezen személyekről, ami már emberiesség elleni bűncselekmény, függetlenül attól, hogy ez a lista a magyar hatóságoktól származik-e vagy az ukránok önszörgalomból állították össze. 

Kapcsolódó:

Szijjártó: az ukrán-magyar határ a Belügyminisztérium hatásköre, az ukrán-magyar alapszerződést vizsgálták, maradhat (ruszinkarpatalja.blogspot.com) 

Az ukrán-magyar alapszerződés felmondását és az ukrok Magyarországra való belépésének megtagadását szorgalmazom Szijjártónál (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése