2023. március 27., hétfő

Ordító diszkrimináció - nincsenek itt 100 éve az oroszok, azért nem lehetnek nemzetiség. Bezzeg az ukránok!

Elképesztő, egy egész népcsoportot érintő hátrányos megkülönböztetésre hívtam fel a figyelmet a tegnapi béke és önrendelkezéspárti tüntetésen.

A magyar állam ugyanis még 2018-ban, a székely nemzetiség bejegyzésével együtt az orosz nemzetiség bejegyzését is elutasította, mint hivatalosan elismert nemzetiségek, erről korabeli újságcikkek tömkelege tanúskodik.


És hogy mi volt az elutasítás oka? A nemzetiségi törvény előírja, hogy legalább 100 éve Magyarországon kell az illető nemzetiség tartózkodjon folyamatosan, ennek a követelményben pedig az oroszok nem felelnek meg.


Ugyanakkor az ukrán nemzetiség a mai napon hivatalosan is elismert nemzetiség Magyarországon, az ukrán nemzetiségi képviselőnő még ukrán nyelven is szólt néhány szót a magyar parlamentben. 

Természetesen az ukrán nemzetiség sem tartózkodik Magyarországon 100 éve, amit az ukránok is elismernek, erről az Ukrán Országos Önkormányzattal folytatott levelezésem tanúskodik.

Közérdekű bejelentésemre, amelyben ezt a helyzetet firtatom, a miniszterelnökség egyik államtitkára azt válaszolta, hogy nem vonnak meg már meglévő jogokat elismert nemzetiségtől, ezért nem tudják támogatni a javaslatomat, hogy a törvényesség helyreállítása érdekében szüntessék meg az ukránok elismert nemzetiségi státuszát. 

Mindezeket és még több problémát is érintek a tegnapi, a Nemzetegyesítő Mozgalom által szervezett béketüntetésen, az Amerikai Nagykövetség előtt.


Kapcsolódó:

Nem lesz se székely, se orosz nemzetiség (hvg.hu) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése