2022. december 9., péntek

A MOL tulajdonosi köre avagy kik híznak az új benzináron: mindössze 1000 Ft-nyi része, de szavazatelsőbbsége van a magyar államnak az óriáscégben

A MOL Nyrt. tulajdonosi köre nyilvános a MOL egyik weboldalán, a molgroup.info-n. Eszerint a MOL részvények a következőképpen oszlanak meg:


Eszerint külföldi, főleg észak-amerikai (azaz Egyesült Államokbeli, esetleg kanadai) intézményi befektetők birtokolnak 31,37%-ot, a MOL Új Európa Alapítvány 10,49%-ot, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány 10%-ot, a Matthias Corvinus Collegium Alapítvány 10%-ot, a MOL Nyrt. KMRP Szervezetek 7,95%-ot, az OTP Bank 4,89%-ot, az ING Bank N.V. 4,18%-ot, az UniCredit Bank A.G. 4,2%-ot, hazai intézményi befektetők 9,11%-ot, hazai magánszemély befektetők 5,29%-ot, MOL Nyrt. saját részvényei 2,1%. Ezek a tulajdonosok "A" vagy "C" sorozatú részvényeket birtokolnak, összesen 102.428.681.578 forint névértékben.

A magyar állam egyetlen, 1000 Ft névértékű, de "B" sorozatú részvényt birtokol, ami az alapszabály szerint bizonyos szavazatelsőbbségi jogköröket biztosít neki. 

A társaság a Barátság olajvezetéken keresztül, Európában egyedüliként az orosz Ural kőolajat importálja, amiből három (rijekai, pozsonyi és szászhalombattai) kőolajfinomítóján keresztül állít elő benzint. 

Ez alapján még a kormány által bevezetett 480 Ft-os ársapkás eladási ár mellett is elképesztő, úgymond "tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti" 1335,1 milliárd forint (3,627 milliárd dollár) profitra tett szert a MOL az idén az első három negyedévben, gondolhatjuk, mekkora lesz ez a profit az új, a hatósági ártól megszabadított, és a környéken az egyik legdrágábbá váló árak mellett. 

Kapcsolódó:

Nagyon ízlett az olcsó orosz olaj a Molnak (444.hu) 

Mindenki megnyugodhat, csak a MOL maradt, és mindenkin segít (444.hu) 

MOLGROUP (molgroup.info)

A vártnál is jobban ment a Molnak - jöttek adatok az árstopra vonatkozóan is (infostart.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése