2022. december 17., szombat

Közérdekű bejelentésben kértem az ukránok elismert nemzetiségi státuszának felszámolását Varga Judittól


Közérdekű bejelentésben fordultam Varga Judit igazságügyi miniszter asszonyhoz, amelyben tájékoztattam őt arról, hogy az ukrán nemzetiség nem tesz eleget a ukrán nemzeti kisebbség a nemzetiségek jogairól szóló 2011 évi CLXXIX tv. 1. cikk 1. pontjában foglaltaknak, miszerint Magyarországon elismert nemzetiség minden olyan népcsoport, amely legalább egy évszázada honos az ország területén.  

Tájékoztattam a miniszter asszonyt arról is, hogy ezt a tényt onnan tudom, hogy az Ukrán Országos Önkormányzat közérdekű adatigénylésemre közölte, hogy nincsenek olyan adatok a birtokában, amelyek bizonyítanák, hogy az ukránok legalább 100 éve Magyarország területén élnek. Mi több, az Ukrán Országos Önkormányzat olyan hivatkozást csatolt tájékoztatásához, amelyből egyértelműen kiderül, hogy mindössze 1990 óta jegyeznek ukránokat hivatalosan Magyarországon.

Az ukránok azt állítják, hogy azelőtt ők ruszinként voltak nyilvántartva, ez azonban nem igaz, mivel a ruszin, illetve rutén a magyar népszámlálások során évszázadok óta és jelenleg is nyilvántartott, hivatalos nemzetiség, amely nem azonos az ukránnal. 

Mindenezek fényében kérem a miniszter asszonyt, hogy foganatosítson intézkedéseket a törvényes helyzet visszaállítására és az ukrán nemzetiségnek az elismert nemzetiségek közül való törlése érdekében, ennek minden jogkövetkezményével együtt. 

Felhívom tovább a miniszter assony figyelmét, hogy a székely nemzetiséget, noha megfelel ennek a követelménynek, hogy minimum száz éve éljen Magyarországon, nem ismerte el a magyar állam hivatalos nemzetiségnek, a magyarellenes és a ruszinok puszta létét el sem ismerő Ukrajna pár éves diaszpóráját viszont törvényellenesen is elismerte, ez pedig különösen fájó és diszkriminatív. 

Közérdekű bejelentésemet az Alapvető Jogok Biztosának elektronikus bejelentő rendszerén keresztül tettem meg, ezért azonnal iktatószámot és ügyiratszámot is kapott, továbbá online követhető az ügy menete. Erre azért volt szükség, mert az igazságügyi minisztérium több, eddig hozzá intézett közérdekű bejelentésemet is mellőzte, azokat válaszra nem méltatta.




Kapcsolódó:

Az ukrán nemzetiségi önkormányzatnak fogalma sincs, mióta vannak ukránok Magyarországon (ruszinkarpatalja.blogspot.com) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése