2022. december 2., péntek

Székely Hadosztály megemlékezés Nyíregyházán - felszólalásomban a Székely Köztársaságot méltattam


Ismét megszervezte immár hagyományos Székely Hadosztály megemlékezését a Magyarok Szövetsége Nyíregyházán, a Hősök terén.

A rendezvényen felszólalt Kovács Zoltán, a rendezvény szervezője, akinek édesapja, Kovács Károly szakaszvezető a Székely Hadosztályban szolgált, Dalmay Árpád, a Trianon Társaság elnöke,  Baracsi Endre a megyei közgyűlés alelnöke és jómagam.

Kovács Zoltán a korabeli hadicselekményeket vázolta, a Székely Hadosztály 12000 harcosa a  Szatmárnémetitől Dáváig húzódó fronton tartotta az állásait a román túlerővel szemben. 

Dalmay Árpád felemlegette a kolozsvári magyar nemzetgyűlést, amelyet sajnos elfelejtett a történelem, a munkácsi turul emlékművel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szobor egy bosszúálló szobor, eddig minden államhatalom, amelyik ellene tett, megbukott, a csehek, szovjetek, és most az ukránok következnek. 

Baracsi Endre szerint a nemzetállamoké a jövő, a Székely Hadosztály indulóból a turul motívum mentén a munkácsi turul szobrot ért méltánytalanságra reflektált.

Jómagam a Székely Hadosztállyal kapcsolatosan annyira nem kiemelt részletet elemeztem, miszerint a Székely Hadosztály a Székely Köztársaságnak lett volna a fegyveres hadereje, a visszavonuló, intakt német, Mackensen féle páncéloshadosztállyal egyetemben. 

Álláspontom szerint nagy lépést tett a székelység a székely önrendelkezés fele azzal, ha magukat tömegesen székelynek vallották az idei népszámláláson. A székelységre nagy szükség van a jelenlegi apokaliptikus korban, amikor egy új nép, egy új állammal, a globális világhatalom kezéből olyan dolgokat vehetne ki, mint a monetáris politika vagy az egészségügy, és ezzel irányt mutathatna a többi nemzetállamnak is.

Az önrendelkezési jog alapvető etalon, mérce jellegét is hangsúlyoztam, amely mentén békében meg lehetne oldani a népek és nemzetek közötti területi kérdéseket.

   

Képgaléria:







A rendezvényt a Szabolcsi Hírlap is lehozta:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése