2023. január 2., hétfő

A diszkriminációsok kimondták - a csak román nyelvű Galócás helységnévtábla hátrányosan megkülönböztető



A Székely Népi Egység Egyesület elnöke, Bajna Levente tett panaszt az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, mert a Hargita megyei település, Galócás helységnévtáblái egy kivételével kizárólag románul vannak feliratozva a mai napig, noha a vonatkozó jogszabály alapjául szolgáló 1992-es népszámlálási adatok alapján a helység lakosságának több, mint 20%-a magyar anyanyelvű, és ennek értelmében kétnyelvű, román és magyar feliratú helységnévtáblák kellene ki legyenek helyezve a település ki és bejáratainál.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács írásbeli figyelmeztetésben részesítette a galócási polgármesteri hivatalt, felszólította a törvénytelen állapot megszüntetésére, valamint kötelezte, hogy a határozat szövegét 3 hónapon keresztül elérhetővé tegye saját honlapjáról, ugyanakkor a hivatalos Facebook oldalra is köteles kitenni egy bejegyzést a határozat kivonatáról. Ezeknek az intézkedéseknek a galócási polgármesteri hivatal eleget is tett, a törvénytelen helységnévtáblák azonban még nem lettek kétnyelvűekre cserélve. 






A galócási polgármesteri hivatal Facebook oldalán közzétett bejegyzés, amely, mi tagadás, a főleg román ajkú hozzászólók tetszését nem nyerte el:



Kapcsolódó:

Helységnévtábla kommandó - többfrontos civil nyomás után Vasláb helységnévtáblája feliratozva magyarul is! (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

1 megjegyzés: