2022. január 18., kedd

Nem egészen 24 óra alatt változtatta meg Szélkakas Hunor a székelyek önazonosságával kapcsolatos álláspontját

                                         


A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSz) elnevezésű tömörülés elnöke, Kelemen Hunor, akit tréfásan csak kelementumornak szokott becézni a székely közélet, hihetetlen politikai rugalmasságot mutatva, 22 óra alatt változtatta meg pontosan 180 fokkal az ő, és így az általa vezetett politikai klikk hivatalos álláspontját 2022 egyik legfontosabb székely közéleti kérdésében, nevezetesen, hogy minek vallják magukat a székelyek az idei népszámláláson. 

Kelemen dölyfösen azt nyilatkozta egy napja, hogy a székely identitás szép, viszont nem népszámláláskor kell ezzel előhozakodni, egyébként is, jegyezte meg örömködve, az idén nem lesz lehetőség székelynek vallani magunkat, mert a népszámlálási módszertant előíró jogszabálytervezet nem tartalmazza a székelyt (sem a csángót) sem a magyar nemzetiség alkategóriájának számító nemzetiségként, sem semmilyen más formában.

Azonban elszámolták magukat az RMDSz PR menedzserei, ugyanis a 2012-es népszámlálás óta hihetetlen mértékben megerősödött az önálló székely identitás, többezres Facebook csoportokat működtetnek székely önazonosságtudatú influenszerek, közvéleményformálók, és úgy általában jóval több közéleti személyiség vállalja fel nyíltan az egyértelmű, deklarált székely önazonosságát. 

Ezek a székelyek elemi dühvel reagáltak az RMDSz vezetőjének árulással felérő székelyellenes nyilatkozatára, közvéleményformálók cikkekben és videóüzenetekben reagáltak, több csoport tömeges levélírási akciót hirdetett, petíció indult, és az RMDSZ politikai ellenzékének számító Erdélyi Magyar Néppárt közleményben követelte az RMDSZ-től retorikája finomítását és a népszámlálási módszertant előíró jogszabálytervezet felülvizsgálására tett erőfeszítést. 

Kelemen "Szélkakas" Hunornak úgy tűnik, nem okozott különösebb lelkiismereti gondot a székely identitás kérdése, mivel egyetlen nap alatt megváltoztatta álláspontját, és most már békülékenyen hirdeti, hogy hadd vallják magukat a székelyek annak, aminek akarják, sőt, erőfeszítéseket ígért a népszámlálási módszertant előíró jogszabálytervezet felülvizsgálatára is. 

 

 Kapcsolódó:

Kelemen Hunor: A székelyek is magyarként jelöljék meg magukat a népszámláláson (magyarnemzet.hu) 

A székelyek lehessenek székelyek – kezdeményezi az RMDSZ a népszámlálási kérdőív módosítását (maszol.ro)

2 megjegyzés:

  1. Erdélyi Magyar Néppárt közleményben követelte az RMDSZ-től retorikája finomítását. Hol olvaható e Közlemény, és mikori? Köszi.

    VálaszTörlés
  2. Kulcsár Terza József posztolta ki a Facebook oldalára, onnan az információ.

    VálaszTörlés