2021. szeptember 5., vasárnap

Tömegbe lövettek volna? Nyitray András fideszes képviselő azt kéri számon, hogy 2006-ban a tévészékház ostrománál miért volt megtiltva a rendőröknek a fegyverhasználat

Egy sokáig titkos, de mára a titkosítást alól feloldott és a parlament.hu oldalon is hozzáférhető, korabeli jegyzőkönyv szerint a 2006-os tévészékház ostrom eseményeit kielemző, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának és nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén Nyitray András fideszes képviselő konkrétan ammiatt emelt szót, hogy miért volt megtiltva a rendőröknek, hogy "önvédelemből" fegyvert használjanak a "kockaköveket hajigáló" tüntetők ellen. 

Nyitray már halottakat is vizionált, szerinte "isteni szerencse, hogy ott nem halt meg egy-két rendőr és egy-két nem rendőr is, mert ott össze-vissza hajigálták a köveket."

A fideszes képviselő szó szerint a következőket mondta, idézet a jegyzőkönyvből:

"Elhangzott itt több soron - és itt jönnek a kérdések -, hogy a rendőri állománynak olyan utasítása volt, hogy nem használhat fegyvert. Szeretném megkérdezni, hogy ez egy külön extra utasítás volt-e az adott helyen, az adott napon . Mert egyébként ez egy képtelenség . A szolgálatban lévő rendőr az egyik olyan, aki egyébként, ha az ő életét és testi épségét fenyegető veszéllyel találja magát szemben, minden külön engedély nélkül használhatja a fegyverét, és akit mondjuk kockakövekkel hajigálnak - és higgyék el, hogy isteni szerencse, hogy ott nem halt meg egy-két rendőr, meg egy-két nem rendőr is, hozzáteszem, mert ott össze-vissza hajigálták a köveket. Ha ez nem elég jog arra, hogy valaki használja a fegyverét, akkor itt nagy baj van . Azért mondom Petrétei miniszter úrnak külön, mert a bemutatkozásakor én már egyszer ezt nagyon hangsúlyosan felvetettem, hogy Magyarországon a polgárok - és a rendőr is polgár - önvédelmi joga sehol a világon nincsen tiszteletben tartva . Micsoda dolog az, hogy ilyen esetben kvázi külön megtiltják a rendőrnek - ha ez így történt, és erős a gyanúm, hogy így történt, mert ezt többször hangsúlyozták -, hogy önmaga testi épségét megóvja . És most teljesen függetlenül attól, hogy ott mi történt, akárhol történik ilyen, szerintem ez végtelenül lelkiismeretlen parancs, ha ilyen parancs volt. Tehát volt-e ilyen extra külön parancs erre a helyzetre?"




Teljes dokumentum hozzáférhető itt (parlament.hu)

Kapcsolódó:

Egy fideszes 2006-ban a tömegbe lövetett volna? (hvg.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése