2021. szeptember 6., hétfő

Mi és a svédek. A hatékony svéd és a katasztrofális magyar járványkezelés közötti különbséget azért nem tudja megmagyarázni a NNK, mert ehhez új adatot kéne előállítson


A Nemzeti Adatvédelmi és Információhatóság (NAIH) is kivizsgálta annak a közérdekű adatigénylésemnek a sorsát, amelyben az iránt érdeklődöm a Nemzeti Népegészségügyi Központnál, hogy mi a magyarázata annak, hogy a svédek karantén, kötelező maszk, kijárási tilalmak és egyéb újvilágrend nyalánkságok nélkül is sokkal hatékonyabban, nagyságrendekkel kevesebb emberéletben és anyagiakban mérhető veszteséggel vészelték át az ún. "új koronavírus-járvány" eddigi ún. "hullámait".

Adatigénylésemben arra kerestem a választ, hogy mi az oka az adatigénylésem pillanatában még egyenlő, de azóta egyértelműen a svédek javára billent járványügyi mutatóknak (a teljesen ellentétes járványügyi intézkedések ellenére), valamint, hogy kimondható-e, hogy ezek tükrében Magyarország teljesen elhibázott járványügyi stratégiát követett az elmúlt másfél évben. 

Továbbá azt is kérdeztem, hogy a NNK javasolta-e hivatalosan a magyar kormánynak a svéd járványügyi modell alkalmazását, tekintve annak hatékonyságát. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ rövid válaszban zárta le a témát, szerinte ezek az adatok nem közérdekű adatok. A választ a Nemzeti Adatvédelmi és Információhatóságnál támadtam meg, a vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az első két kérdésben a NNK helyesen döntött, a kért adatok nem közérdekű adatok, mert minőségileg új adatok, amiknek előállítására a NNK nem kötelezhető.

A harmadik kérdés esetében vizsgálódott a NAIH. A vizsgálódás során a NNK gyakorlatilag megválaszolta a közérdekű adatigénylésemben feltett harmadik kérdést. 

Kifejtette, hogy a járványügyi intézkedések az adott ország ellátórendszerének, egészségügyi finanszírozási rendszerének, a lakosság egészségi állapotának, a jogszabályi környezetnek, a lakosság egészségtudatosságának stb. a függvénye, ezért egyetlen más ország járványkezelése sem vehető át teljes egészében, ugyanakkor tájékoztatta a NAIH-ot, hogy a svédeknél is alkalmazott maszkviselést és távolságtartást a NNK is javasolta (szerk. megj. a svédeknél egyetlen pillanatig sem volt sem kötelező maszkviselés, sem kötelező távolságtartás, a NNK-nak ennyire futotta, ennyi ragadta meg őket az egész svéd járványkezelési modellből).



Kapcsolódó:

Cili néni, tessék mondani, hogy van az, hogy a svédeknél nem tiporták sárba az emberi jogokat, mint mondjuk idehaza, mégis hasonlítanak, ha nem cakkra ugyanazok a mutatóink vírusügyben? (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Magyarország az előkelő negyedik helyen világviszonylatban az 1 millió főre eső, könyvelt újnátha-elhunytak számában. Népirtás? (ruszinkarpatalja.blogspot.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése